Forts på Nosgrimmor

Här kommer fortsättningen på nosgrimmor, finns många olika typer och jag har inte testat alla, men kommer skriva vad jag tycker utefter vad jag har sett och hört.
Kommer även skriva lite fakta om nosgrimmorna, även om de i förra inlägget.

Engelsk nosgrimma:

Finns i många olika utseenden, men mest är det det estetiska som skiljer sig.
Det är en nosgrimma som i sig är en ganska mild nosgrimma. Den spänns ovanför bettet och innanför sidostyckena. Det är viktigt att man inte sätter den för lågt då man kan klämma hästens mungipa mellan bett och nosgrimma.
Det vanligaste är att man sätter den ca 1-2 fingrar nedanför benet som finns på sidan av hästens huvud.
Sedan är det viktigt att inte spänna den för hårt, max två liggande fingrar på nosryggen, då man anars kan ge hästen kläm/bitskador på insidan av kinderna.

Två ganska vanliga modeller av den engelska nosgrimman, varav den fodrade även har pullback knäppning som ska ge jämnare fördelning av trycket, dock så ser inte jag riktigt hur den funktionen kan behövas då de inte ska spännas så hårt. En nackdel med dom är att det är väldigt lätt att dra åt väldigt hårt.
I örigt så är nog den engelska nosgrimman min stora favorit.

Repnosgrimman hör även den till de engelska och den upplevs av många hästar som något skarpare just på grund av repet på nosryggen. Själv har jag ingen uppfattning då jag inte har testat eller haft någon i min närhet som använt sig av den typen.
Men personligen så gillar jag utseendet.


Sedan finns det såklart fler olika typer och designer av den engelska nosgrimman dessa är bara ett ytterst litet urval av alla.


Aachen nosgrimma:
Är en skarpare variant av den engelska nosgrimman där man kombinerar den med en extra rem som sitter nedanför bettet. Den kombinerar till viss del den engelska nosgrimman samt Remontens funktion.
Den ger lite bättre stöd åt bettet också då den går nedanför bettet.
Använder man sig av denna så är det viktigt att tänka på att man spänner den engelska innan man spänner aachenremmen samt att man inte drar åt den för hårt då man lätt drar ner den engelska.
Finns även lösa fästen att köpa så att man kan göra om sin egna engelska nosgrimma till en aachen, vilket ger en ett större utbud.
Detta var en av mina favoriter då jag fortfarande gick på ridskolan, men det var nog mkt för att den var "snygg"
Nu har jag dock helt vuxit ifrån den och använder den inte alls längre då jag tycker att det är svårt att få den att sitta riktigt som jag vill utan att behöva dra åt den.


ett exempel på en felspänd aachen


Remont nosgrimma: Även kallad hannoveransk nosgrimma. Är en nosgrimma som spänns under bettet och kan upplevas som skarpare för vissa hästar då den är lättare att spänna så att hästen inte kan gapa. Man använder den ofta på unga hästar då den stabiliserar bettet. Det här är min andra favorit, då den används rätt, är en mild nosgrimma. Men många använder den tyvärr fel och drar åt alldeles för hårt.
Det som också är viktigt är att man inte sätter nosgrimman varken för högt eller lågt, men ett bra riktmärke är att ringarna på nosgrimman ska "matcha" bettet.
Hamnar nosgrimman för lågt kan den störa hästens andning, samt om den sitter för högt så trycker den på bettet.


Pullar nosgrimma: Pullarnosgrimman är utformad för att ge hästen så fria luftvägar som möjligt. Den har även en viss förmåga att hindra hästen från att pulla(dra iväg), men det är mycket individuellt hur detta upplevs.
Detta är också en av mina favoriter då jag gillar att den inte sitter på något känligt ställe på hästen. Sålänge den, som all annan utrustning, är rätt anpassad.
Tycker man alltför ofta ser pullarnosgrimmor som inte sitter korrekt.

Såhär sätter jag mina. Ringen vill jag ska sitta "på" kindbenet, under sidostycket, obervera att ringen sitter ca 2 fingrar ovanför slutet på kindbenet, sitter den lägre får hästen väldigt lätt skav. Plattan på nosgrimman vill jag ska sitta ganska högt upp på nosryggen, ca mitt emellan ögat å mulen, hellre lite högre än för lågt.


Såhär ska de inte sitta, på första bilden sitter den för lågt och på andra bilden sitter ringen precis på kindbenet.


Kineton nosgrimma: Nosgrimman började användas inom galoppen på pullande hästar, men nu används den även på hästar som har känsliga munnar samt unghästar som ska vänjas vid bett då den ger ett tryck på nosryggen vid förhållningar.
Viktigt att tänka på är att endast tränsbett ska användas i kombination med detta bett, samt att man inte får sätta nosgrimman för långt ner så att den hamnar på den känsliga delen av nosryggen.
Detta är en nosgrimma som jag absolut skulle kunna tänka mig att testa.



Bygelnosgrimma: Är en nosgrimma som ska hindra hästen från att röra sina käkar i sidled, ger även bettet mer frihet samt att den kommer något högre upp på nosryggen än tex en remont.  Är väldigt populär inom islandshästryttarna.
Har ingen egentlig åsikt om dennna nosgrimma.



Dubbla Nosgrimmor: Finns de som väljer att kombinera en engelsk nosgrimma med en remont, effekten borde bli ungefär som en aachen, men man slipper risken att man "drar" ner den engelska, även att det inte blir den skarpa vinkel som det blir på både aachen och pullar av den nedre remmen. Man riskerar heller inte att "dra" upp bettet i munnen på hästen.
Kan med fördel användas för hästar som är "knepiga" i munnen. Samt att man kan använda den engelska delen till en fast martingal, för de hästar som funkar bäst på remont.
Skulle mycket väl kunna tänka mig att testa denna typ av nosgrimma/kombination om jag hade svårt att hitta nått som passade i övrigt.



Nya varianter på "färdigkombinerade nosgrimmor.


Hannoveransk nosgrimma eller remontnosgrimma. Remontnosgrimman spänns nedanför bettet. Den används ofta på unghästar för att den uppmuntrar hästen att hålla tungan under bettet och hindrar den från att gapa. Remontnosgrimman ska visserligen sitta lägre än den engelska nosgrimman, men får inte på något vis hindra hästens andning.

 

Tillpassning: Den hannoveranska nosgrimman får inte spännas för lågt eftersom den då kan påverka hästens andning. Räkna med minst sex centimeter ovanför näsborrarna och du ska kunna få in ett finger mellan grimman och hästens ansikte.


Nosgrimmor

Tänkte skriva ett inlägg om lite olika nosgrimmor och vilka jag använder mig av, och även varför jag gör det.

Eftersom ingen av killarna egentligen behöver ha nosgrimma så spänner jag dom väldigt löst, minst 3 stående fingrar på nosryggen.
Jag är mycket för att om jag som ryttare felar med min hand måste hästen kunna visa det samt kunna komma undan. Tycker inte om när man ser folk som dragit åt nosgrimmor så hårt att deras hästar inte ens kan röra sina käkar minsta lilla.
Även sett hästar som pga alldeles för hårt spända nosgrimmor fått bestående men i form av knöliga nosryggar etc :(

Delar in de i en Felix kategori samt en Herman kategori, då de har lite olika nosgrimmor beroende på arbete.

De nosgrimmor jag vanligtvis använder är väl egentligen de tre vanligaste

Engelsk nosgrimma
Remont nosgrimma
Pullar nosgrimma

Vi börjar med Felix

Engelsk nosgrimma: används vid dressyrridning, mest för att det känns som den klassiska "dressyr nosgrimman" Felix passar också väldigt bra i den utseendemässigt. Allra helst i en bredare variant då han har en ganska lång nosrygg. Använder den även vid uteritter då han oftast går på ett Kimblewick bett, och då tycker jag att det blir knöligt med andra nosgrimmor och kedjan.




Remont nosgrimma: har jag använt vid dressyr ibland, märker ingen stor skillnad på Felix om jag rider på Engelsk eller Remont. Så använder det mest för variationens skull.



Pullar nosgrimma: Använder jag vid hoppning (terräng), mest då jag gillar det lite tuffare utseendet, men även här för att få variation. Spänner även den löst, men absolut inte så pass att den nedre remmen kan "trilla" av.



Herman varierar vi mellan de tre nosgrimmorna mellan allt vi gör, men allt som oftast så har vi remont och engelsk i dressyr och pullar vid uteritt. Men händer även att vi har pullarnosgrimma vid dressyrjobb på han med.

RSS 2.0